ÚVAHA PŘED NADCHÁZEJÍCÍMI KOMUNÁLNÍMI VOLBAMI

 
V současnosti se ve všech městech a obcích připravují kandidátky pro podzimní komunální volby. Sestavují je buď politické strany a hnutí nebo tzv. „nezávislá“ sdružení. Doslechla jsem se, že v našem městě bude snad až 9 kandidátních listin. O přízeň voličů se tak bude ucházet asi 135 kandidátů. Po zkušenostech z minulých voleb se dá očekávat, že se zastupitelstvo města bude skládat z více subjektů.

Zamýšlela jsem se nad tím, jestli jako po minulých volbách budou zvolení zastupitelé odstupovat, aby umožnili „vládnout“ těm, které si občané nevybrali. Dále bude zajímavé, zda budou opět kandidovat ti, kteří před čtyřmi lety odstoupili jako Martin Šváb, MUDr. Vladimír Kovtun, MUDr. Petr Matiášek, Mgr. Yveta Kočová a Bc. Jiří Malec.  Proto budu sledovat, zda jim občané dají najevo své zklamání z toho, že je svou kandidaturou balamutili, neboť kandidovali, i když funkci zastupitele vlastně nechtěli vykonávat. Přestože byli zvoleni, odstoupili ve prospěch kandidátů a to Martina Hrušky a Hany Štejnarové, jimž občané přízeň nevyjádřili.

Dále jsem zvědavá, jak ohodnotí občané fakt, že někteří zastupitelé během čtyř let změnili politický subjekt, za který se nechali do zastupitelstva zvolit. Na příklad Martin Hruška kandidoval v minulých volbách za TOP 09 a nyní „vyznává“ ANO 2011. Přemýšlím, zda přešel do ANO 2011 proto, že TOP 09 netoleruje spolupráci s KSČM, nebo se přimknul k současně úspěšnějšímu uskupení.

Bude na každém z nás, abychom si sami pro sebe zhodnotili zkušenosti a informace z uplynulých let a podle toho volili.  

Hana Lukáčová