Vedení města Česká Kamenice na březnovém zasedání zastupitelstva rezignovalo

 

Na začátku zasedání zastupitelstva, které se konalo 6. března, oznámili starosta Martin Hruška (ANO2011) i místostarostka Hana Štejnarová (nez. za SNK-ED) své abdikace. Překvapeni nebyli jen přítomní občané, ale také sedm opozičních zastupitelů. Nyní již bývalý starosta zároveň navrhl do programu, těsně po začátku jednání, volbu nového starosty a místostarosty jako mimořádné body. To vyvolalo bouřlivé reakce mezi zastupiteli i občany. Prakticky všichni navrhovali a žádali, aby takto zásadní volba byla odložena a bylo svoláno mimořádné zastupitelstvo v horizontu jednoho až dvou týdnů s jediným cílem - zvolit nové vedení města. To však koalice (ANO2011, KSČM, Re-generace, TOP09 a SNK-ED) přehlasovala. Dalším překvapením bylo, když do funkce starosty města byla navržena odstoupivší místostarostka, která před tím odmítla sdělit důvod své rezignace. Stejný průběh byl i v případě volby místostarosty, na jehož funkci byl navržen starosta, který několik minut před tím odstoupil. Ten uvedl, že tak činí z osobních důvodů a odmítl to dále jakkoli komentovat. Diskuze byla i nadále bouřlivá. Ani jeden z kandidátů nevysvětlil, jaké byly důvody pro odstoupení, které po několika okamžicích pominuly, když sami akceptovali svá opětovná navržení do funkcí, byť si je nakonec vlastně jen prohodili.

Vedení města žongluje s funkcemi jako v cirkuse. Ti, kteří nezískali důvěru občanů ve volbách (M. Hruška, H. Štejnarová) a posty obsadili díky odstoupení svých kolegů, nakonec město řídí. Nutno říci, že by se jim to nepodařilo, kdyby nezískali podporu Evy Kodymové, Ivany Kopecké, Jarmily Novákové, Aleše Vlčka, Heleny Vorbové a Miroslava Weise.

Současná koalice tedy opět dokázala, že si občanů neváží. Navíc, dle zákona o obcích má obecní úřad informovat o místě, době a navrženém programu připravovaného zasedání zastupitelstva v předstihu alespoň 7 dní. Program sice předem zveřejněn byl, ale natolik závažný bod o změně ve vedení města zde chyběl. A to se nestalo poprvé. V minulosti bylo za stejných okolností odhlasováno sloučení gymnázia se základní školou – bez toho aniž by to bylo předem oznámeno opozičním zastupitelům a občanům.